Перспективи розвитку шахтоуправління «Новодонецьке»

Новодонецьке — невелике селище у західній частині Донецької області з населенням шість тисяч мешканців.

Його заснування відбулося в 1956 році та пов’язано з будівництвом гідрошахти «Піонер», яка в комплексі зі збагачувальною установкою дала перше вугілля в 1961 році.

Однойменна з селищем шахта «Новодонецька» в ті роки мала назву «Красноармійська № 1» та була введена в експлуатацію як гідрошахта, але внаслідок реконструкції, технологію гідровидобутку було змінено на «суху» виїмку вугілля.

В 1968 році з шахти було видано на гора перше вугілля, а за більш ніж піввікову історію видобуто «чорного золота» більш ніж 45 млн тон та пройдено 465 км гірничих виробок.

Саме ці дві шахти з січня 2021 року входять до шахтоуправління «Новодонецьке» ДП «Добропіллявугілля-видобуток».

На сьогоднішній день вуглевидобуток здійснюється лише на шахті «Новодонецька», де щодоби видають на гора 600 тон вугілля. В той час, шахта «Піонер» працює лише в режимі водовідливу.

Колективом шахтоуправління, незважаючи на неукомплектованість дільниць робітниками та складними гірничо – геологічними умовами, в травні 2023 року було введено в експлуатацію 1 північну лаву похилу №2 пласту k8.

Одночасно ведеться підготовка 1 південної лави похилу №2 пласту k8  з запасами вугілля 540 тисяч тон, яку планують ввести в роботу в грудні 2023 року.

Введення цієї лави, з очікуваним добовим видобутком до 1000 тон, забезпечить стабільну роботу підприємства та гідну заробітну плату працівникам на декілька років наперед.

Керівництво підприємства дивиться в майбутнє з оптимізмом та не зупиняється на досягнутому, тому одночасно з відпрацюванням 1 південної лави похилу №2 пласту k8  прохідники шахти почнуть роботи з підготовки
2 південної лави похилу №2 пласту k8, а саме: планується проведення комбайновим способом капітальних гірничих виробок – північного хідника похилу №2 пласту k8, похилу №2 пласту k8, та проведення дільничної гірничої виробки 2 південного конвеєрного штреку пласту k8.

Введення в експлуатацію 2 південної лави похилу №2 пласту k8 з запасами вугілля близько 600 тис. тон заплановано на 2025 рік.

Слід зазначити, що роботи з підготовки та оснащення нових очисних вибоїв здійснюється за рахунок власних коштів ДП «Добропіллявугілля-видобуток».

Генеральний директор підприємства та директор шахтоуправління «Новодонецьке» мають єдину думку щодо значних перспектив розвитку шахтоуправління, тому сподіваємося, що наявність великих запасів вугілля в поєднанні з оптимістичним настроєм керівництва забезпечать стабільну роботу як шахтоуправління так і всього державного підприємства в цілому, що буде значним внеском в забезпечені енергонезалежності нашої країни.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я